Peki, her gün büyüttüğümüz bu sanal dünyanın içinde biz ne kadarlık bir yer kaplıyoruz? Ya da bu kurduğumuz yeni düzen nasıl bir hızla büyüyor. biliyormusunuz?
Biz İnternetteyiz, ya siz? ''Ben de'' dediğinizi duyar gibi oldum; aslında çok da billinçli olmadan kurduğumuz yeni düzenin farkında değiliz.Eminim bir e-posta adresiniz vardır, İnternet'e girip haber okuyor ya da arkadaşınızla IM(instant messaging-anında mesajlaşma) yazılımlarıyla konuşuyorsunuzdur; hatta Facebook hesabınızda vardır.
Ama bugün gerçekten 'siz' kimsiniz ona bakmak istiyorum.'Siz' hatta 'biz' aslında çoğunluğuz.Yani biz internet kullanan insanlar, farkında olmadan yeni bir düzen yaratıyoruz; hatta çokdan yarattık.Ama çoktan yarttığımız bu düzen eskidi bile.Şu an bir yenisini yaratıyoruz ve birazdan bir yenisini daha.
Ne kadar hızlı gelişiyor farkındamısınız? Farkındalık yaratmak için rakamlar her zaman işe yarar.Biraz rakamlardan bahsetmek istiyorum.Kafamızı kaldırıp oluşturduğumuz yeni düzeni biraz anlamamıza yardımcı olacağını düşünüyorum.
FACEBOOK FENOMENİ
Facebook dedik, hatta dilimize doladık ama aslında nasıl bir fenomen olduğunu atlıyor olabiliriz.Facebook dünyada 500 milyon kullanıcıyı geçmiş durumda.Ben bu yazıyı yazarken en azından rakam buydu.Siz okurken, bu sayının çok daha artacağından.Türkiye'deki İnternet nüfusu 50 milyona yakın, Facebook'un Türk kullanıcı sayısı ise 25 milyon (siz bunu okurken 26 milyon olacaktır eminim.Hatta siz bu parantezin sonuna geldiğinizde 10bin kişi daha Facebook hesabı açmış olacak belkide).
Dünyada Facebook kullanan 500 milyon kişinin 250 milyonu her gün hesabına en az bir kere bakıyor.''Facebook büyük zaman kaybı'' diyorsanız ''Zaman dediğiniz nedir ki?'' derim; Günde 600 milyar dakika Facebook'ta harcanıyor.
Hem de 150 milyon kişi bilgisayarını açmaya sabredemiyor ve cep telefonundan Facebook'a ulaşıyor.''Bir resme bakıp çıkacaktım'' diye bahane uyduruyorsanız merak etmeyin, sizin gibi milyonlarca insan var.İşte tam bu yüzden Facebook'da 40 milyardan fazla resim var.Her ay 3 milyar resim yükleniyor ve bu rakam Facebook'u dünyanın en büyük 'resim host eden firması' haline getiriyor.
''Vay be Amerikalılara bakın'' demeyin, Facebook'un yarısından fazlası Amerika Birleşik Devleti dışındaki ülkelerden.Hatta en çok kullanıcısı olan üçüncü ülke Türkiye.ABD'nin artık İnternet konusunda yavaş yavaş geçildiğini söylemek çok yanlış olmayacak.En azından çoğu kulvarda fark kapanıyor(gerçi bu internet hızıyla daha çok zaman var ama).Hem şöyle düşünelim, Hindistan nüfusunun en yüksek IQ'ya sahip %25'lik kısmı, ABD'nin toplam nüfusundan daha fazla.Ya da güzel bir derlemeyle; ABD'deki çocuk sayısından daha fazla sayıda, Hindistan'da 'honor-list'e sahip çocuk var.
İddialı bir girişle yeni bir düzen yarattığımızdan bahsediyordum.Bazılarımız tevazu göstererek ''Yok daha neler'' demiş olabilir.
Ama rakamlarla rakamlarla desteklemeye çalışacağım Şimdi buraya dikkat!: 2010 yılında en çok başvurulan / çalışmak istenen 10 meslek, 2004'te henüz ortaya çıkmamıştı bile.Yani aslında şu anda okulda olan kardeşlerimiz, arkadaşlarımız yada çocuklarımız henüz var olmayan meslekler için hazırlanıyorlar.Hem de henüz keşfedilmemiş teknolojileri kullanacakları ve ortaya çıkmamış proplemleri çözmeleri için...Ya da bir mühendisi ele alalım.Dört yıllık bir eğitime başlayan bir mühendisin ilk senesinde öğrendiğinin yarısı(hatta dörtde üçü), üçüncü senesine geldiğinde artık 'eski bilgi' halini almış olacak.Nasıl bir hız düşünmek bile baş döndürücü.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder